wtorek, 16 czerwca 2015

Kotlet góralski




  • 2 podwójne filety z kurczaka średnie
  • kilka plastrów boczku wędzonego (pokrojone w kostkę) 
  • 3 małe ogórki konserwowe (pokrojone w grubsze plasterki)
  • cebulka perłowa marynowana
  • 2 kawałki czerwonej papryki marynowanej (pokrojone w kostkę)
  • kilka plastrów szynki gotowanej (pokrojonej w kostkę)
  • 2 plastry ananasa (pokrojone w kostkę)
  • sól, pieprz, curry
  • jajko
  • mąka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia




Kiedy zobaczyłam zdjęcie z tym daniem - bez wahania stwierdziłam, że muszę je zrobić. Musicie przyznać, że wygląda super :) Co prawda - nie mam pojęcia, dlaczego on jest góralski... ponieważ użyta w nim jest przyprawa curry i owoc ananasa... ale trudno - nie będę wnikać :) Tak czy inaczej, danie - nie dość, że wygląda rewelacyjnie - to jeszcze świetnie smakuje. Jest to takie połączenie szaszłyka z kotletem drobiowym :)

Fileta z kurczaka dobrze umyć. Rozkroić i rozbić dosyć cienko. Posolić z każdej strony, oprószyć curry i pieprzem.
Przygotować długie, drewniane patyczki do szaszłyków. Warzywa, boczek i szynkę nadziać na przemian na patyczek, pozostawiając z każdego końca po 2 cm. Tak przygotowane szaszłyki owinąć filetem, i zapanierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju, na złoty kolor z każdej strony.  Przed podaniem wyciągnąć patyczek i przekroić kotlety wzdłuż dla lepszego efektu.

Źródło: gotowanieipieczenieiloveit 

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Kinga pisze...

Wygląda smacznie ;)

Prześlij komentarz