piątek, 5 czerwca 2015

Surówka z młodej kapusty




  • ½ główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 5 średnich rzodkiewek
  • ½ pęczka koperku lub natki pietruszki
  • 4 cebulki dymki z małymi cebulkami
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • suszone lub świeże oregano
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego





Surówka z młodej kapusty - czyli pysznie, zdrowo i kolorowo :) Po takiej zachęcie mam nazieję, że bedziecie ją robić póki trwa sezon na młodą kapustę. Polecam srdecznie.

Kapustę drobno poszatkować. Przełożyć do miski. Marchewkę obrać i razem z rzodkiewkami zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule dymki posiekać razem ze szczypiorem. Marchewkę, rzodkiewki, cebulki i koperek (lub natkę) dodać do kapusty.
Oliwę i sok z cytryny wymieszać razem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, cukrem i oregano. Sałatkę polać sosem i dokładnie wymieszać.

Źródło: zpierwszegotloczenia.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Olga Pi pisze...

Moja ulubiona surówa:)

Prześlij komentarz