czwartek, 23 lipca 2015

Pieczeń z dzika






  • 1 kg karczku z dzika
  • 5-6 ziaren jałowca
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka świeżych leśnych grzybów (mogą być też suszone lub mrożone)
  • 2 średnie cebule
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka smalcu
  • 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
Marynata:
  • 0,25 litra czerwonego wytrawnego wina 
  • 0,10 litra octu winnego 
  • 3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1 szt. ziarna goździka 
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych) 
  • 1/2 łyżeczki kolendry 
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • 1 łyżka majeranku 
  • 2 szt. liści laurowych 
  • 4 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu) 
  • 1/4 litra wody
Sos:
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 kostki rosołowej
  • odrobinę śmietanki kremówki




Dobrze przygotowana dziczyzna - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego bardzo polecam ten przepis. Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich jego zaleceń - to możemy być pewni, że na rodzinnym spotkaniu "zabłyśniemy" wyśmienitą pieczenią z dzika. Mięso jest delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne.

Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa, dzięki której odpowiednio skruszeje. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować!), odstawić i ochłodzić.
Zimną marynatą zalewać dobrze wymyte mięso i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
Po tym czasie wyjąć z zalewy, wymyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Z przypraw podanych na początku wykazu składników przygotować pastę. Jałowiec i ziele angielskie rozetrzeć w moździerzu, rozmaryn drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie przyprawy połączyć z oliwą z oliwek, aż do uzyskania gęstej pasty. Doprawić solą i pieprzem. Cały kawałek mięsa natrzeć dokładnie przygotowaną pastą. Odstawić na około 1-2 godziny.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200ºC. Cebulę pokroić w dość grube piórka. Grzyby pokroić w grubą kostkę (suszone należy najpierw namoczyć). Mięso, cebulę i grzyby umieścić w torebce do pieczenia. Zamknąć. Ułożyć w dużym naczyniu żaroodpornym lub brytfance. Włożyć do piekarnika. Całkowity czas pieczenia powinien wynosić około 2 godzin. Po upływie około 1 godziny i 40 minut mięso wyjąć z torebki do pieczenia. Przełożyć wszystko do brytfanki i piec bez przykrycia przez kolejne 20 minut.
Kiedy mięso jest już gotowe i ładnie zarumienione z wierzchu, wyjąć je z brytfanki i odłożyć na talerz, aby odpoczęło.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Obrać 3 cebule, pokroić na drobną kosteczkę i usmażyć na maśle do miękkości. Przełożyć do rondelka, postawić na małym gazie i za pomocą ręcznego blendera rozetrzeć cebulę na papkę. Dodać połowę kostki rosołowej i zebrane soki z mięsa, które wypłynęły podczas pieczenia. Mieszamy.  Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec zabielamy śmietanką i odrobinę odparowujemy, żeby zagęścić sos.

Mięso pokroić w grube plastry, polać sosem. Podawać zaraz po upieczeniu.
Wyśmienitym dodatkiem do dania jest borówka do mięs :)

Źródło z moimi modyfikacjami: kuchniamalwinki

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz