środa, 9 września 2015

Schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera




  • 1 kg schabu środkowego bez kości, 
  • 500 g pieczarki,
  • 150 g majonezu, 
  • 50 g pikantnego ketchupu,
  • 2 łyżki przyprawa do mięs Knorr,
  • 1 cebula,
  • 100 g starkowanego żółtego sera,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • 1 łyżka masła,
  • opcjonalnie natka pietruszki.







Dzisiaj wyciągnęłam z lodówki kotlety ze schabu - i pomyślałam, że absolutnie nie mam ochoty na tradycyjne schabowe. Trzeba wymyślić coś nowego. Zaczęłam wertować przepisy. I bingo - trafiłam :) Niezbyt pracochłonne, szybkie do wykonania i przepyszne. To jest właśnie to! - czyli aromatyczny schab z pieczarkami pod pierzynką z majonezu i żółtego sera.

Schab oczyścić z błon i tłuszczu. Pokroić na kotlety o grubości około 1 cm. Mięso oprószyć dokładnie przyprawą do mięs i odstawić w chłodne miejsce na minimum pól godziny.
Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Tutaj trochę zmieniłam przepis oryginalny i podsmażyłam pieczarki z cebulką na odrobinie masła. Posolić. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Czosnek rozetrzeć na pastę. Jeżeli lubimy pietruszkę - to drobno ją posiekać.
Teraz należy wszystko razem wymieszać - podsmażone pieczarki, czosnek, pietruszkę, majonez i ketchup.
Pokrojone mięso rozłożyć (jeden obok drugiego zachowując min. 2 cm odstępu) na największej blaszce z piekarnika. Na każdy kawałek mięsa nałożyć przygotowany farsz. Następnie posypać je po wierzchu żółtym serem. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15-20 minut. Podawać od razu po przygotowaniu.

Źródło: przepisy.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz