środa, 28 października 2015

Kurczak słodko-kwaśny




  • 100 g ryżu,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki oleju ryżowego (można zastąpić zwykłym),
  • pół papryki czerwonej,
  • pół papryki zielonej,
  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 marchewka,
  • 4 krążki ananasa
    z puszki,
    Sos:
    • 4 łyżki soku z ananasa
      z puszki,
    • 4 łyżki soku pomarańczowego 100% lub świeżo wyciśniętego,
    • 3 łyżki octu z białego wina,
    • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego,
    • 2 łyżki brązowego cukru,
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w łyżce zimnej wody,
    • pieprz.




    Dla urozmaicenia codziennych dań obiadowych - postanowiłam zrobić aromatyczną, lekko chrupiącą chińszczyznę :) Wszystkie składniki komponują się w nim wyśmienicie. Jak zwykle w daniach chińskich, najważniejszy jest sos. Tutaj sos jest lekko gęsty, słodkawo-kwaśny z nieco octowym posmakiem i doskonale wiąże całą potrawę.

    Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    Marchewkę, cebule, papryki, ananasa, pierś pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić na patelnie cebulę z marchewką. Smażyć 5 minut, podlać odrobiną wody i dusić kolejne 5 minut, tym razem pod przykryciem. Po tym czasie dodać papryki i ananasa. Smażyć, aż warzywa zmiękną, dodać piersi.
    W miseczce połączyć wszystkie składniki sosu. Wymieszać.
    Kiedy piersi z kurczaka będą już usmażone dodać sos, poddusić aż sos zgęstnieje.
    Podawać z ryżem. Smacznego :)

    Źródło: mojagaleriasmaku

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz