poniedziałek, 12 października 2015

Schab po kowalsku




  • 4 plastry schabu bez kości o grubości
    ok. 2 cm,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • 1 duża cebula,
  • spora szczypta curry,
  • 5-6 łyżek tartego żółtego sera,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki keczupu,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.







Nie ma jak stare sprawdzone przepisy w nowej interpretacji :) Niby zwyczajne schabowe... a po dodaniu kilku sprawdzonych składników stają się zupełnie nowym daniem. Polecam wszystkim, którym znudziło się tradycyjne wydanie kotletów i mają ochototę na coś ciekawszego. Uwaga! Kotlety są dosyć syte :) W stosunku do oryginalnego przepisu zmieniłam jedynie proporcje majonezu i ketchupu.

Mięso rozbić na cienkie plastry. Posolić. Kotlety obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku a później w tartej bułce. Usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na tłuszczu ze smażenia kotletów. Doprawić solą, pieprzem i curry. Dusić aż cebulka zmięknie.
Na każdy wcześniej usmażony kotlet nałożyć około 1 łyżki usmażonej cebuli, posypać tartym serem, posmarować keczupem wymieszanym z majonezem. Zapiec na patelni pod przykryciem lub w piekarniku, aż ser się rozpuści.

Źródło: przystole.blox.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz