czwartek, 26 listopada 2015

Zapiekany gulasz z serowymi ziemniakami






Gulasz:
  • 400 g mięsa wieprzowego lub wołowego,
  • 1 cebula,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki czerwonego wina,
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.
Puree:
  • 6 dużych ziemniaków,
  • 1 łyżka masła,
  • 20 g parmezanu,
  • 50 g tartego sera gouda (+ ilość do posypania),
  • 1/4 szklanki mleka,
  • sól, pieprz.




Powiem szczerze, że na początku podchodziłam do tego przepisu z dużym dystansem. Gulasz z cynamonem i kakao? Hmmm... Dziwne. Ale nic bardziej mylnego. Gulasz jest niesamowity :) Wszystko razem idealnie się komponuje. A pomysł z zapieczeniem go pod ziemniaczkami z serem - po prostu rewelacja. Polecam serdecznie każdemu miłośnikowi gulaszy i dań zapiekanych.

Przygotować duży rondel. Mięso pociąć w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Gdy będzie rumiane, dodać posiekaną cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze 2-3 minuty. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Dodać posiekane w kosteczkę papryki i zalać wszystko gorącym bulionem, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pozostawić na 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodać wino i wszystkie przyprawy, dusić jeszcze 15 minut, aż mięso będzie miękkie. Opcjonalnie można zagęścić sos małą ilością mąki ziemniaczanej, wymieszanej z zimną wodą.

W czasie przygotowywania gulaszu ugotować ziemniaki, odcedzić, a następnie utłuc z dodatkiem masła i mleka. Wymieszać ze startymi serami. Doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przygotować jedno duże lub 4 mniejsze naczynia żaroodporne. Posmarować je oliwą. Wyłóż najpierw gulasz, a na wierzch puree ziemniaczane. Wstawić do piekarnika na 20 – 25 minut. Po tym czasie posyp startym serem i wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. Podawać od razu po wyjęciu. Opcjonalnie można danie posypać świeżym tymiankiem.

Źródło: mojebistro.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz