poniedziałek, 4 stycznia 2016

Tarta z łososiem






Na farsz:
  • 300 g łososia,
  • garść suszonych pomidorów,
  • ½ dużego jabłka,
  • 1 średnia marchewka,
  • 100 g groszku cukrowego,
  • ostra papryczka,
  • garść posiekanej drobno szalotki,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • sok z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 100 ml śmietanki 36%,
  • 2 jajka,
  • sól morska, 
  • świeżo zmielony pieprz.
Na spód:
  • 250 g mąki pszennej chlebowej (ja dałam pełnoziarnistą),
  • 1 jajko,
  • 120 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • 5 g drożdży instant,
  • ½ łyżeczki soli.




Lubicie tarty? Ja bardzo - a szczególnie te wytrawne. Dzisiaj bardzo ciekawa propozycja na tartę łososiem i dużą ilością warzyw.

Posiekać mąkę z masłem. Następnie zrobić zagłębienie, do którego należy wbić jajko i wlać drożdże rozpuszczone w letnim mleku. Dodać sól.  Wyrobić. Uformować kulę i odstawić na chwilę przykryte ściereczką.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Na patelni rozpuścić oliwę z masłem. Wrzucić i poddusić czosnek i szalotkę. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę, groszek, suszone pomidory i posiekaną papryczkę. Całość dokładnie wymieszać. Poddusić na średnim ogniu przez około 5 minut. Dodać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać. Pozostawić na ogniu jeszcze 2 minuty. Doprawić.
Ciasto drożdżowe rozwałkować do wielkości okrągłej formy o średnicy minimum 28 cm. Wyłożyć nim natłuszczoną formę (łącznie z bokami). Na spód ciasta wyłożyć warzywa. Na warzywach ułożyć łososia pokrojonego na mniejsze cząstki. Skropić sokiem z cytryny.
Śmietankę roztrzep z jajkami. Wylać ją na wierzch tarty.
Piec około 30 minut lub do momentu kiedy wierzch dobrze się zetnie.

Źródło: addiopomidory

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Karolina Smyk pisze...

uwielbiam tarty i łososia!

Prześlij komentarz