sobota, 9 stycznia 2016

Zapiekanka makaronowa PYCHOTKA






  • 200 g makaronu świderki,
  • 1 esencja do duszonego kurczaka Knorr,
  • 2 szt. fileta z kurczaka,
  • 1,5 szt. cebuli,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 pomidor,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 dag tartego sera żółtego,
  • olej do smażenia.




Weekend. Fajnie byłoby zrobić coś smacznego na obiad. Zrobiłam uczciwy przegląd lodówki i znalazłam piersi z kurczaka, paprykę, pomidory i cebulę. Całkiem niezły zestaw :) A może zapiekanka? Zaczęłam wertować przepisy i na stronie przepisy.pl znalazłam zapiekankę makaronową "Pychotka". Już po samej nazwie miałam ochotę ją wypróbować. No i faktycznie - strzał w 10! Po prostu łatwo i pysznie. Zmieniłam jedynie proporcję, żeby więcej osób mogło się najeść :)

Paprykę i kurczaka pokroić w niezbyt długie paski. Pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, pokroić w kostkę. Paprykę, pomidora i kurczaka przełożyć na patelnię i dusić około 15 minut.
Makaron ugotować na sposób al dente.
Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć osobno na oleju.
Dodać do warzyw z kurczakiem. Podlać niepełną szklanką wody. Dodać esencję do duszonego kurczaka oraz przecier pomidorowy. Zamieszać i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu.
Przygotować naczynie żaroodporne. Na dnie wyłożyć makaron, i zalać go sosem. Posypać startym serem. Włóżyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Można podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.

Źródło: przepisy.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz