czwartek, 4 lutego 2016

Aromatyczne biryani z soczewicą, marchewką i pomidorami






  • 2 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1/3 pora,
  • 500 g zmielonego udźca lub filetu z indyka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 200 g ryżu długoziarnistego (np. basmati),
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 puszka (400 g) pomidorów,
  • 1/2 szklanki ajwaru/ajvaru (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • świeża kolendra (opcjonalnie).




Ostatnio z przygotowywania sałatki zostało mi sporo soczewicy w puszce. Szkoda mi było, żeby się zmarnowała - więc postanowiłam znaleźć jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku na przemian ułożonych warstw ryżu i mięsa, z dodatkiem różnych kombinacji przypraw.

Na patelni, na 1 łyżce oliwy podsmażyć najpierw pokrojoną w plasterki cebulę i pora. Dodać posiekany drobno czosnek. Przełożyć do dużego wysokiego rondla. Na tą samą patelnię wlać drugą łyżkę oliwy, włożyć mięso z indyka i dokładnie je obsmażyć. W międzyczasie dodać słodką i ostrą paprykę, kolendrę i koper włoski. Na koniec doprawić solą i pieprzem. Mięso również przełożyć do rondla.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Składniki wymieszać w rondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 2-3 szklanki wrzącej wody (ja dałam tylko 2 szklanki, żeby danie nie było zbyt rzadkie) i gotować pod przykryciem przez około 10 minut.
Wsypać ryż, soczewicę i zagotować. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, ajwar (jeśli go używamy), posiekaną natkę pietruszki i pół łyżeczki cukru, wymieszać, zagotować.
Całe danie przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywą (lub szczelnie folią aluminiową) i wstawić do piekarnika na 20 minut.
Wyjąć danie i zostawić pod przykryciem na około 5 minut. Otworzyć i opcjonalnie posypać kolendrą.

Źródło: kwestiasmaku.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz