niedziela, 28 lutego 2016

Krokiety z kurczakiem i pieczarkami






  • 50 dag piersi z kurczaka
  • 50 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • sól
  • przyprawa gyros
  • olej do smażenia
    Ciasto na naleśniki:
    • 750 ml mleka
    • 3 jajka
    • 300 g mąki
    Panierka:
    • 2 jajka
    • bułka tarta




    Dziś zaproponuję fajny przepis na wykrzystanie mięsa z piersi kurczaka i pieczarek. Taki właśnie zestaw skladników, idealnie pasuje do połączenia go w postać farszu do krokietów. Najlepsze są podawane zaraz po usmażeniu, serwowane z czerwonym barszczykiem.

    Piersi z kurczaka dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i przyprawą gyros. Przełożyć na patelnie i usmażyć podlewając go niewielką ilością oleju. Odstawić do przestudzenia.
    Pieczarki umyć, cebulę obrać. Obydwa składniki pokoić w półplasterki. Na osobnej patelni, rozgrzać olej i usmażyć do momentu, aż warzywa zmiękną a nadmiar płynu z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z gazu.
    Usmażone mięso z kurczaka, pieczarki i cebulę przełożyć do melaksera i posiekać, ale tylko chwilę, żeby nie wyszła nam papka. Farsz przełożyć do miski i dodać starkowany ser. Opcjonalnie można jeszcze raz masę spróbować i doprawić przyprawami.

    Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni.

    Natępnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony.
    W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, później w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z dwóch stron na jasno złoty kolor.

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    2 komentarze:

    babka z rodzynkiem pisze...

    Wyglądają bardzo apetycznie:-)

    Magda pisze...

    ... i takie naprawdę są :)

    Prześlij komentarz