sobota, 30 kwietnia 2016

Młoda kapusta z kurczakiem






  • 1 młoda kapusta,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 3 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 pęczek koperku,
  • olej do smażenia.




Dzisiaj propozycja idealna na długi majowy weekend. Minimum poświęconego czasu w kuchni - maksimum efektu :) Danie jest naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu, a zaserwowane np. z młodymi ziemniaczkami na pewno zrobi wrażenie na każdym.

Młodą kapustę opłukać, usunąć głąb, a następnie drobno pokroić. Kapustę przełożyć do garnka i zalać bieżącą wodą tak, aby przykrywała jej wierzch. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie kapustę odcedzić.

Mięso z kurczaka drobno pokroić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obsmażyć na patelni.

Kapustę ponownie przełożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać cukier i koncentrat. Od momentu zagotowania, gotować ją jeszcze około 10 minut. Po tym czasie dodać mięso z kurczaka i słodką paprykę. Gotować razem jeszcze 10 minut (do miękkości kapusty). Dodać posiekany drobno koperek, podgrzać 2 minuty i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić do smaku.

Jeśli chcemy otrzymać gęstszą potrawkę to możemy kapustę zagęścić 2 łyżeczkami mąki rozrobionymi w zimnej wodzie.

Źródło: gotujzcukiereczkiem

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Izaa pisze...

pysznie wygląda

Magda pisze...

zachęcam do wypróbowania przepisu :-)

Prześlij komentarz