wtorek, 5 lipca 2016

Pierogi z jagodami






  • 3 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • około 1 szklanki letniej wody,
  • szczypta soli.
    Nadzienie:
    • 70 dag jagód,
    • 1/2 szklanki cukru wymieszanego z 1 łyżeczką cukru waniliowego.




    W sezonie letnim, kiedy dostępne są świeże owoce, nie zapominajmy o klasycznych potrawach z ich wykorzystaniem. Przecież nigdy indziej nie będą one smakowały tak wyśmienicie. Na dzisiejszy obiad polecam pierogi ze świeżymi jagodami. Możemy je serwować posypane cukrem z dodatkiem cukru waniliowego lub polane śmietaną.

    Wsypać mąkę do miski. Zrobić dołek i wbić do niego jajko, dodać sól i tyle wody, aby zagnieść niezbyt twarde ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i rozwałkowywać na cienkie placki podsypując niewielką ilością mąki. Z ciasta wycinać krążki za pomocą szklanki, rozmieszczając je jak najbliżej siebie. Na wszystkie krążki nakładać łyżeczkę jagód, pół łyżeczki cukru i formować pierogi.

    Nastawić wodę w garnku. Zagotować. Wrzucać przygotowane pierogi na gotującą się wodę po około 10-12 sztuk w zależności od wielkości garnka. Gotować około 7 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.


    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    3 komentarze:

    Kamciss pisze...

    Uwielbiam! Smak dzieciństwa :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    Magda pisze...

    Na pewno zajrzę. Pozdrawiam :)

    Natalie pisze...

    Zdecydowanie najlepsze pierogi! Uwielbiam jak ciepłe jagody wypływają z ciasta :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    Prześlij komentarz