wtorek, 26 lipca 2016

Racuchy drożdżowe z jagodami






  • ½ kg mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1,5 szklanki letniego mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka jagód.




Moją dzisiejszą propozycją na obiad są pulchne, miękkie w środku i posypane cukrem pudrem - racuchy z jagodami.  Sa tak pyszne, że na 100% błyskawicznie znikną z każdego talerza :)

Jagody umyć i odstawić do odsączenia.

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie i wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie, wlać resztę mleka, dodać jajko i wymieszać całość łyżką drewnianą. Odstawić ponownie na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło). Wykładać na rozgrzany olej i posypywać każdy placek jagodami, lekko wciskając je w ciasto.
Smażyć na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze wysmażone na rumiany kolor.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Magda Rogosz pisze...

Wyglądają pięknie! Muszą być przepyszne :)
www.missplanner.pl

Magda pisze...

Polecam serdecznie :)

Prześlij komentarz