poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Ogórki kiszone - receptura tradycyjna






  • 5 kg ogórków,
  • 5 l przegotowanej i ostudzonej wody,
  • sól (1 czubata łyżka / 1 l wody).
    Dodatki na 1 słoik:
    • 2 kwiaty kopru,
    • korzeń chrzanu (5 cm), 
    • 3 duże ząbki czosnku,
    • 1 liść wiśni,
    • 1 liść dębu,
    • 1 liść winogrona.




    Ostatnio widzę, że wracają do łask, stare, tradycyjne przepisy. Postanowiłam iść za tym trendem i w tym roku przygotuję ogórki kiszone wg przepisu, ze starej książki kucharskiej, z 1978 roku.

    Ogórki przełożyć do dużego durszlaka, opłukać, a później każdą sztukę osobno dokładnie wymyć (np. za pomocą gąbki do naczyń).  Odłożyć do wyschnięcia.

    Przygotować słoiki na ogórki. Każdy dokładnie umyć (najlepiej gorącą wodą, żeby później nie popękały przy wyparzaniu), a następnie wyparzyć wrzątkiem.
    Na dno każdego słoika ułożyć wszystkie najpierw dodatki, 2 kwiaty kopru, chrzan, czosnek i liście.
    Następnie wkładamy pionowo i dosyć ściśle - ogórki (najlepiej do 3⁄4 wysokości słoika).
    W dużym naczyniu przygotować roztwór wody z solą (1 czubata łyżka/ 1 l wody). Najlepiej używać soli kamiennej. Słoiki zalać wodą po sam czubek słoika, tak żeby całkiem przykryła ogórki. Należy zwrócić uwagę, żeby ogórki nie wystawały - nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę. Jeśli ogórki zaczną wypływać w którymś słoiku, to należy je poprawić i dopchnąć dodatkowym ogórkiem, kawałkiem kopru lub czosnkiem.

    Słoiki z ogórkami zostawić na 3 dni w temp. pokojowej ok. 21-23°C (najlepiej w cieniu), a następnie przenieść je do ciemnej piwnicy z temp. ok. 10°C.

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz