poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Ogórki z kurkumą






  • 1 kg ogórków (lub jego wielokrotność).
Solanka:
  • 1 litr zimnej wody,
  • 3 kopiate łyżki soli morskiej.
Zalewa:
  • 2 i 1/2 szklanki wody,
  • 1 i 1/4 szklanki octu 10%,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren pieprzu czarnego lub kolorowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy,
  • 2 płaskie łyżeczki gorczycy,
Dodatkowo:
  • kilka ząbków czosnku (1 lub 2 ząbki na słój).




Trzeba korzystać, póki są jeszcze dostępne ogórki gruntowe. Więc przetworów ciąg dalszy :) Dzisiaj wyśmienite ogórki na kanapki, czyli ogórki z kurkumą. Ogórki mają octowo-słodkawy smak i doskonale komponują się np. z wędliną.

Ogórki dobrze umyć i ostrym nożem pokroić w podłużne cienkie plastry, ułożyć w płaskim naczyniu i zalać solanką na 1 godzinę, po godzinie solankę zlać, a ogórki ułożyć dość ciasno na stojąco w dobrze wymytych i wyparzonych słoikach. Najlepiej dobrać słoiki do wysokości zakupionych ogórków.

Składniki zalewy zagotować, i zalać przygotowane słoiki wypełnione ogórkami. Do każdego słoika dajać część przypraw. Na koniec umieścić w słojach ząbki czosnku. Zakręcić i pasteryzować na mokro przez 8-10 minut.

Źródło: apetyczna-babeczka.blogspot.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

kasiac pisze...

ogórki na pewno pyszne:) Jakie ładne etykietki. Jeszcze przyjemniej będzie zjeść takie ogórki zimą :)

Magda pisze...

Dziękuję :) A ogóreczki rewelacja! Polecam!

Prześlij komentarz