sobota, 8 października 2016

Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami






Ciasto na naleśniki:
  • 115 g mąki pszennej np. tortowej,
  • 2 duże jajka,
  • 300 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 30 g roztopionego masła.
    Nadzienie serowe:
    • 250 g sera mielonego z wiaderka,
    • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku,
    • 4 łyżki cukru pudru,
    • 1 łyżka cukru wanilinowego,
    • 1 jajko,
    • 4 łyżki dżemu truskawkowego.
      Dodatkowo:
      • 2 łyżki masła,
      • 50 g płatków migdałów,
      • 200 g gęstej śmietany 18%,
      • 1 łyżka cukru,
      • szklanka pokrojonych truskawek,
      • miód lub syrop klonowy.




      Naleśniki uwielbiam praktycznie pod każdą możliwą postacią. Najbardziej jednak w ich słodkim wydaniu. Dosyć często robiłam również naleśniki z serem... ale do tej pory nie miałam pojęcia, że dodanie proszku budyniowego do masy serowej, tak bardzo zmieni ją na lepsze :) Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami, to doskonały pomysł na weekendowy obiad.

      Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier, sól oraz roztopione masło. Zmiksować na jednolite ciasto, przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed smażeniem ponownie zmiksować. Usmażyć 6 naleśników.
      Przygotować nadzienie. Ser wymieszać z budyniem, cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i jajkiem.
      Nadzienie rozłożyć równomiernie na każdego naleśnika (po 2 - 3 łyżki). Przed złożeniem, miejscami łyżeczką wyłożyć dżem. Złożyć w trójkąty.
      Piekarnik nagrzać do 180°C.
      Formę żaroodporną posmarować masłem, ułożyć naleśniki, posmarować je miękkim masłem lub obłożyć wiórkami masła, posypać płatkami migdałów.
      Wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie miejscami wyłożyć śmietanę wymieszaną z cukrem i piec jeszcze przez ok. 5 minut.
      Wyjąć z piekarnika, posypać pokrojonymi truskawkami i polać miodem lub syropem klonowym.

      Źródło: kwestiasmaku.com

      Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      0 komentarze:

      Prześlij komentarz