niedziela, 15 stycznia 2017

Pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym






  • 300 g makaronu świderki lub rurki,
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego,
  • 200 g żółtego sera,
  • sól, pieprz,
  • papryka ostra mielona (1 łyżeczka),
  • zioła prowansalskie (1 łyżeczka),
  • olej do smażenia.
    Sos:
    • 250 ml śmietanki 18%,
    • 3 łyżki majonezu,
    • 3-4 ząbki czosnku, 
    • sól, pieprz, 
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich.




    Już sama nazwa tej potrawy nasuwa wniosek o jej smaku... i proszę mi uwierzyć nie jest absolutnie przesadzona. Zapiekanka jest naprawdę pyszna. Znika ze stołu w mgnieniu oka :) Jest to danie przygotowane warstwowo, na bazie makaronu z dodatkiem aromatycznych warzyw i uwieńczone pysznym sosem śmietanowo-majonezowym z dodatkiem czosnku.

    Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić.
    Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni. Dodać mięso mielone, a na koniec dodać ketchup – całość przesmażyć i odstawić.
    Pieczarki pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć.
    Paprykę pokroić w paski, również podsmażyć.

    Przygotować naczynie do zapiekania. Wysmarować je masłem a następnie układać warstwami:
    • ugotowany makaron, 
    • mięso mielone z cebulą,
    • pieczarki,
    • paprykę.
    Przygotować sos. Śmietankę wymieszać z majonezem, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, przyprawić solą i pieprzem, dodać zioła prowansalskie - wymieszać.
    Zalać sosem zapiekankę, posypać startym żółtym serem i posypać delikatnie ziołami prowansalskimi.
    Piec około 15 - 20 min. w 180°C.

    Źródło z niewielkimi zmianami: mojekuchennesmaki

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    0 komentarze:

    Prześlij komentarz