środa, 7 czerwca 2017

Grillowane kieszonki schabowe






  • 600 g schabu bez kości,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta  papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 150 g pomidorów suszonych, 
  • 100 g boczku wędzonego,
  • 100 g tarkowanego sera Mozzarella,
  • 20 g masło,
  • 1/2 słoiczka marynaty Kujawski "Ostra papryka - czosnek - zioła",
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.




Dzisiaj mój drugi przepis z wykorzystaniem marynaty Kujawski, które jakiś czas temu otrzymałam do wypróbowania. Zdecydowałam się na marynatę "Ostra papryka - czosnek - zioła". Tym razem chciałam jej spróbować do wieprzowiny. Przeglądając różne przepisy, najbardziej zainspirował mnie pomysł zamieszczony na stronie zpierwszegotloczenia.pl. Chciałam jednak go trochę zmodernizować. Efekt wyszedł całkiem ciekawy :) W moich grillowanych kieszonkach schabowych, mięso jest bardzo aromatyczne, nie wysuszone i dobrze doprawione.

Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić z błon, pokroić w plastry grubości 10-15 mm. W każdym z plastrów naciąć kieszonkę z jednej strony, ale sięgającą prawie na całą długość i szerokość plastra. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić i dokładnie obtoczyć marynatą Kujawski. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, żeby mięso dokładnie przeszło przyprawami.
Następnie w środku każdej kieszonki umieścić plaster wędzonego boczku, pomidora suszonego oraz około łyżki sera. Docisnąć.
Tak przygotowane mięso ułożyć na grillu, lub w piekarniku z opcją grill i grillować z obu stron, do uzyskania ładnego, rumianego koloru.

Paprykę umyć, osuszyć, wydrążyć nasiona i usunąć przerosty. Pokroić w cienkie długie paski i podsmażyć na oleju. Następnie dodać łyżkę marynaty Kujawski i schłodzone masło. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Kawałki grillowanego mięsa serwować ułożone na smażonej papryce.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz