sobota, 3 czerwca 2017

Sałatka z mozzarellą i miodowym winegret






  • 4-5 liści sałaty, 
  • 1 żółta papryka, 
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula, 
  • 3-4 średnie pomidory,
  • mini mozzarella (opakowanie 125 g).
Sos miodowy winegret:
  • szczypta soli morskiej,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia.




Lekka, kolorowa i wyśmienita sałatka, którą możemy serwować jako osobne danie, ale również jako niebanalny dodatek do obiadu. Polecam szczególnie jako dodatek do dań z drobiu.

Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w miseczce lub filiżance i dokładnie wymieszać.
Papryki i pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę porwać dosyć drobno. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Warzywa przełożyć do dużej miski, zalać sosem i wymieszać.
Mini mozzarellę wyjąć z opakowania, odsączyć i dodać do sałatki. Ponownie wymieszać. Odstawić na chwilę, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Inspiracja: kwestiasmaku.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 komentarze:

Akademia Zdrowego Talerza pisze...

Pyszna wiosenna propozycja :)

Magda pisze...

Naprawdę polecam. Jest pyszna :)

Prześlij komentarz