niedziela, 9 lipca 2017

Konfitury truskawkowo-poziomkowe






  • 750 g truskawek (waga bez szypułek),
  • 250 g poziomek,
  • 1 opak. cukru żelującego 2:1 (na 1 kg owoców).




Po moich ostatnich wypiekach na moim drugim blogu swiatciasta.pl zostało mi sporo owoców. Postanowiłam wykorzystać je na konfitury, które są zdecydowanie smaczniejsze, niż te kupione w sklepie :). Z podanych składników otrzymamy około 6 słoiczków po 200 ml.

Truskawki i poziomki dokładnie umyć, a następnie pokroić bardzo drobno.
Przełożyć do rondelka, dodać cukier żelujący, wymieszać razem z owocami i zagotować.
Doprowadzić do wrzenia, a później gotować jeszcze przez 3 minuty, cały czas mieszając.
Jeszcze gorącymi konfiturami, napełnić przygotowane wcześniej słoiczki i od razu je zamykać.
Należy pamiętać, że krawędzie słoika i uszczelka muszą być czyste. Jeśli ubrudziły się w trakcie napełniania możemy wytrzeć je czystą szmatką nasączoną spirytusem.

Aby nasze konfitury przetrwały nam dłużej, należy je zapasteryzować. Polecam pasteryzację na "mokro",  czyli w naczyniu z wodą (sięgającą do 2/3 wysokości słoiczków) o temperaturze 75°C, przez około 15-20 minut. Po zakończeniu pasteryzacji, słoiki postawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystygnięcia, przez 24 godziny.
Po tym czasie konfitury najlepiej przechowywać w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu z dala od miejsc narażonych na nagłe wahania temperatury.

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz