poniedziałek, 3 lipca 2017

Ryż zapiekany z budyniem i jabłkami






  • 2 woreczki ugotowanego ryżu,
  • 1 l mleka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 opakowanie (32 g) cukru wanilinowego.
Warstwa jabłkowa:
  • 8 średnich jabłek (najlepiej szara reneta),
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/4 szklanki wody,
Dodatkowo: 
  • cynamon,
  • 8 plastrów zimnego masła.




Na pewno większość z Was, nie jeden raz przygotowywała klasyczny ryż zapiekany z jabłkami. Ale czy próbowaliście połączyć to pyszne danie z warstwą budyniu? Jeżeli nie - to koniecznie spróbujcie - rewelacja! :)

Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu (nie solić wody!). Po ugotowaniu, dobrze odsączyć i przestudzić.
Jabłka obrać i pokroić w niezbyt duże plasterki. Przełożyć do rondla, dodać 3 łyżeczki cukru i wody – wymieszać. Przykryć pokrywką i podgotować (ok. 20-25 minut), aż jabłka lekko zaczną się rozpadać. Odstawić.
Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu (dodatkowo, do mleka dodać 4 łyżki cukru i cukier wanilinowy).
Piekarnik rozgrzać do 150°C (z włączonym termoobiegiem).
Przygotować naczynie żaroodporne i wysmarować je masłem.
Wyłożyć warstwę ryżu. Wyrównać. Na ryżu ułożyć plastry zimnego masła. Całość obficie posypać cynamonem. Wyłożyć jabłka. Wyrównać. Znów posypać cynamonem. Na samym końcu wylać budyń.
Wstawić do piekarnika i zapiekać przez około 25 minut. Wyjąć i przestudzić. Smakuje wyśmienicie zarówno od razu po przygotowaniu, jak i wystudzone po kilku godzinach.

Inspiracja: rozowapatera.blogspot.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 komentarze:

Natalie pisze...

Ryż i budyń? Jestem na tak! Pycha :)
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Magda pisze...

Natalie - koniecznie musisz spróbować :)

Julia Laszuk pisze...

Cudownie wygląda! Już zapisuję przepis. :)
https://julias-cooking.com/

Magda pisze...

Super! Nie będziesz żałować :) Danie jest na prawdę pyszne.

Prześlij komentarz