sobota, 30 września 2017

Surówka z sałaty lodowej i marchewki






  • 1/2 główki sałaty lodowej, 
  • 1 marchewka,
  • 5 szt. rzodkiewek, 
  • 1/2 ogórka wężowego, 
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • śmietana 18% (lub jogurt naturalny),
  • sól,
  • pieprz czarny mielony.




Niezastąpionym elementem każdego obiadu jest niewątpliwie dobra surówka. Akurat miałam w domu połówkę sałaty lodowej, więc postanowiłam ją wykorzystać. Surówka składa się z dosyć wielu składników, ale komponują się one w idealną całość. Jest naprawdę bardzo smaczna i polecam ją każdemu. Do jej przyrządzenia wykorzystałam śmietanę 18%, ale oczywiście można ją zastąpić jogurtem naturalnym.

Sałatę lodową bardzo drobno posiekać i przełożyć do miski. Marchewkę, rzodkiewki i ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wrzucić do miski z posiekaną sałatą. Szczypiorek drobno posiekać i również wrzucić do miski z pozostałymi składnikami. Całość dobrze wymieszać.
Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem. Jeżeli lubimy lekko słodkawy posmak surówek, możemy dodać odrobinę cukru. Zalać tym sałatkę i ponownie dokładnie wymieszać.

Źródło: smaker.pl

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

kasia pisze...

Moje smaki!
Muszę zapamiętać...
:)

Prześlij komentarz