sobota, 7 października 2017

Placki z ricotty z bananami






  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 250 g serka ricotta ,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju,
  • około 1/2 szklanki mleka,
  • 2-3 banany.




Jeżeli chcecie komuś zrobić przyjemność i obudzić go rano, cudownym aromatem - polecam delikatne placuszki z serka ricotta z dodatkiem bananów, które świetnie komponują się z całością. Mi najbardziej smakują serwowane z cynamonem i syropem klonowym, ale można je również podawać bez niczego, albo z cukrem pudrem. Z podanych składników wychodzi około 15-17 placków.

Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
W drugiej misce wymieszać serek ricotta z jajkami, roztopionym masłem lub olejem i mlekiem (na początek wlać 1/4 szklanki mleka, a resztę wlać tylko wtedy, jeżeli ciasto będzie zbyt gęste). Połączyć składniki z dwóch misek w gęstą jednolitą masę.
Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką), nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, wyrównać powierzchnię i smażyć na średnim ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione przez około 2,5 minuty. Gdy placki trochę podrosną (mniej więcej w połowie smażenia) wcisnąć w ciasto po 2-3 plasterki banana.
Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, tak jak poprzednio lub trochę krócej.

Źródło: kwestiasmaku.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

pysznie czy przepysznie pisze...

Placuszki u mnie zazwyczaj lądują na talerzu w weekend :) Uwielbiamy :)

Prześlij komentarz