środa, 6 grudnia 2017

Sałatka warstwowa z kurczakiem i serkiem feta






  • 1/2 małej kapusty pekińskiej,
  • 3 średnie pomidory,
  • 500 g piersi z kurczaka,
  • przyprawa do złocistego kurczaka,
  • 200 g sera feta Fawita z Mlekowity,
  • 10 dag płatków migdałowych.
    Sos czosnkowy:
    • 1 mały majonez,
    • 2 czubate łyżki śmietany 18%,
    • 2 przeciśnięte ząbki czosnku,
    • sól, pieprz.




    Zdecydowanie moją ulubioną formą sałatek - są sałatki warstwowe. Dzisiaj zaproponuję sałatkę z kurczakiem i serem feta. Dzięki temu, że feta jest bardzo słona, do sałatki nie dodajemy żadnych przypraw - a mimo to smakuje wyśmienicie. W oryginalnym przepisie zmieniłam jedynie proporcje składników.

    Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni z dodatkiem przyprawy do drobiu. Odstawić do wystygnięcia.
    Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory w drobną kostkę, a ser feta w kostkę 1 x 1 cm. Migdały zrumienić na suchej  patelni (bez dodatku tłuszczu).
    Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą i doprawić.

    Układać kolejno w szklanym naczyniu:
    • kapusta
    • pomidory
    • pierś z kurczaka
    • ser feta
    Polać wszystko przygotowanym sosem czosnkowym i posypać uprażonymi migdałami.
    Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

    Źródło: bronislawa70.blox.pl

    Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    1 komentarze:

    Asa_6niebo pisze...

    właśnie "chodzi za mną" podobna sałatka, kupiłam już nawet produkty i może jutro zrobię:) tylko Twój sos dla mnie zdecydowanie za ciężki; używam jogurtu greckiego z niewielką ilością majonezu i/lub keczupu

    Prześlij komentarz