sobota, 3 marca 2018

Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki






  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 1 jabłko,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • sól,
  • pieprz.




Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i marchewki, to jedna z moich ulubionych surówek. Powiem szczerze, że nie wiem dlaczego do tej pory jeszcze nie wrzuciłam tego przepisu na swój blog. Ale już się poprawiam :) Z podanych składników, wychodzi dosyć duża miska surówki. Jeżeli mamy małą rodzinę, to zachęcam do zmniejszenia proporcji, np. o połowę.

Kapustę lekko przepłukać, a następnie dobrze odcisnąć z resztek wody. Położyć na desce i poszatkować na mniejsze kawałki. Jabłko i marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Przygotować dosyć dużą miskę i przełożyć do niej wszystkie składniki. Dodać olej i cukier. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać wszystko razem.
Odstawić na pół godziny, żeby wszystkie składniki dobrze się "przegryzły".

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz