niedziela, 15 lipca 2018

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem






  • 1 słoik selera,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 duży por (tylko biała część), drobno pokrojony
  • 1 puszka ananasa, pokrojonego w kostkę
  • 2 duże jabłka (niezbyt twarde), obrane i pokrojone w kostkę
  • 300 g ulubionej szynki, / wędliny pokrojonej w kostkę
  • 6 jajek ugotowanych na twardo, pokrojonych w kostkę
  • 200-300 g tartego żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach
  • duży słoik majonezu.




Sałatki warstwowe, zawsze były moim faworytem. Kiedy przeczytałam, że ta właśnie sałatka gości u autorki przepisu od wielu lat i smakuje wielu pokoleniom - wiedziałam, że muszę ją wypróbować :) Składniki na pierwszy rzut oka nie są konwencjonalne w takim zestawieniu - ale okazuje się, że po ich połączeniu komponują się idealnie. Naprawdę polecam do wypróbowania wszystkim miłośnikom sałatek.

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Seler i kukurydzę dobrze odsączyć. Por oczyścić i drobno pokroić w półplasterki. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Jabłka obrać - pokroić w kostkę. Szynkę przygotować, zdjąć zbędne skórki i nitki i również pokroić w kostkę.
Kiedy wszystkie składniki będą już gotowe - ułożyć warstwami:
- seler ze słoika
- kukurydza
- połowa pora
- ananasy
- połowa majonezu
- jabłka
- szynka
- jajka
- druga połowa majonezu
- druga połowa pora
- starty ser.

Źródło przepisu: ooomnomnomnom.blogspot.com

Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 komentarze:

Arvén pisze...

Jeden ze stałych sałatkowych punktów programu w naszej rodzinie :) Choć u nas w wersji bez pora i sera żółtego, muszę następnym razem dodać!

Prześlij komentarz