piątek, 5 października 2018

Pieczone pierogi z mięsem i sezamem






  • 400 g mąki pszennej,
  • 120 g masła (roztopionego),
  • 2 jajka,
  • 2 torebki suszonych drożdży (po 7 g),
  • sól.
Farsz mięsny:
  • 80 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki lub biodrówki)
  • 2 udka z kurczaka,
  • 2 litry bulionu,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżka masła,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz.
Dodatkowo:
  • 2 białka (do sklejania brzegów pierogów)
  • 2 żółtka (do smarowania pierogów z wierchu)
  • sezam (do posypania)




Kiedy mamy ochotę na pierogi, ale już przejadła nam się wersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego.

Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić.
Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić w maszynce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulkę. Odstawić do wystygnięcia. Cebulę połączyć z wcześniej zmielonym mięsem. Doprawić majerankiem solą i pieprzem.

Teraz czas na ciasto. Mąkę przesiać do miski, dodać masło (roztopione i przestudzone), jajko, sól i drożdże. Wyrobić ciasto, dodając w razie potrzeby kilka łyżek ciepłej wody (około 5 - 6 łyżek). Ciasto wygniatać przez 15 minut. Żeby ułatwić sobie pracę można użyć miksera.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowywać partiami dosyć cienko (na grubość 2-3 mm) i wycinać z niego kółka o średnicy około 10 cm.
Na każdym placku nałożyć po 1 łyżce farszu mięsnego, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i dokładnie zlepić. Gotowe pierogi posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec na złoty kolor w 180°C przez około 35 - 45 minut.

Idealnie smakują podawane z czerwonym barszczykiem :)


Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

0 komentarze:

Prześlij komentarz