poniedziałek, 10 grudnia 2018

Krokiety z kapustą i grzybami






Farsz:
  • 30 g suszonych grzybów,
  • 300 g kiszonej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 listek laurowy,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego.
    Ciasto na naleśniki:
    • 750 ml mleka,
    • 3 jajka,
    • 300 g mąki.
      Panierka:
      • 2 jajka,
      • bułka tarta.




      Doskonałą alternatywą zamiast świątecznych pierogów z kapustą i grzybami, są krokiety. Idealnie smakują z czerwonym barszczykiem :)

      Zaczynamy od przygotowania farszu. Grzyby przełożyć do niewielkiej miseczki i zalać wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem i odstawić, żeby dobrze zmiękły. Kapustę kiszoną wypłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez około 30-40 minut - do miękkości. Po tym czasie odcedzić zarówno kapustę jak i grzyby - i odstawić osobno do przestygnięcia. Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na maśle na rumiany kolor. Grzyby oraz kapustę poszatkować drobniej i dodać do cebuli na patelni. Smażyć razem na średnim ogniu, podlewając niewielką ilością wody przez 30-40 minut. Po 10 minutach od rozpoczęcia smażenia doprawić farsz solą, pieprzem, listkiem laurowym i zielem angielskim. Odstawić do ostudzenia. Kiedy farsz będzie już zimny przemielić wszystko razem przez maszynkę do mięsa.
      Przygotować ciasto naleśnikowe. Składniki na ciasto wymieszać razem na gładką masę. Smażyć naleśniki na przetartej olejem patelni.
      Następnie na każdym naleśniku nałożyć około 1 łyżki farszu, zawinąć przeciwległe brzegi i zwinąć w rulony.
      W jednej misce rozkłócić jajka na panierkę, a do drugiej miski wsypać bułkę tartą. Krokiety maczać najpierw w jajku, później w bułce. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć z dwóch stron na jasno złoty kolor.


      Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      0 komentarze:

      Prześlij komentarz