wtorek, 4 grudnia 2018

Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym






  • 80 dag ziemniaków,
  • 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.
Sos beszamelowy:
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • 50 dag masła,
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.
    Do posypania:
    • 10 dag startego żółtego sera.
      Do wysmarowania naczynia:
      • masło.




      Pyszne zestawienie sprawdzonych składników.

      Ziemniaki ugotować w mundurkach (w osolonej wodzie), do momentu, kiedy będą jeszcze trochę twardawe. Wystudzić. Obrać i pokroić na plastry o grubości około 1/2 cm.
      Cebulę obrać i pokroić na cienkie piórka.
      Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę. Smażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone i wymieszać. Mięso smażyć do momentu, aż całkowicie zmieni swój kolor i nie będzie surowe. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
      Teraz czas na sos beszamelowy. W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając smażyć razem przez pół minuty. Rondel zestawić z ognia i wlać powoli mleko. Nadal  mocno mieszać. Rondel postawić na ogniu. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, a następnie jeszcze chwilę gotować. Zestawić z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodać starty ser i wymieszać.
      Żaroodporne naczynie o wymiarach około 20x30 cm wysmarować masłem. Do naczynia włożyć po kolei:
      - połowę ziemniaków,
      - mięso z cebulą,
      - drugą połowa ziemniaków,
      - sos beszamelowy.

      Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180˚C (grzanie góra-dół). Podawać zaraz po upieczeniu.


      Print Friendly and PDF Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

      0 komentarze:

      Prześlij komentarz